Pentuja

LYYLIN JA LURPAN PENNUT ON KAIKKI VARATTU !

7.2.19 syntyi 6 terhakkaa mustaa pentua, 1 narttu ja 5 urosta.

Lyylin "meriitit" löytyy koiramme-osiosta ja alempana löytyy kuvia Lurpasta ja Lurpan omistajan kertomaa koirastaan.
Tulevasta pentueesta odotamme terveitä, riistaviettisiä, palveluintoisia ja sitkeitä työskentelijöitä, jotka osaavat myös rauhoittua silloin kun on sen aika.
Jalostustietojärjestelmästä löytyy vanhempien ja suvun terveystulokset, koe- ja näyttelytulokset. Tästä yhdistelmästä emme hae näyttelyissä pärjääviä koiria, vaan mukavia ja työhaluisia harrastuskoiria moneen menoon, jotka myös rakenteen ja terveyden puolesta kestävät käyttöä.
Pennuille etsitään harrastavia ja aktiivisia koteja.
Yhdistelmässä on yhdistetty kaksi meritoitunutta jälkisuvun koiraa, joten jäljestyksestä kiinnostuneet ihmiset olkaapa yhteydessä :)

Tulevan pentueen sukutaulu.

Lyyli on keväällä 5 vuotta täyttävä näyttelylinjainen labradori, joka on meidän oma kasvatti. Lyyli on kooltaan pienehkö, painaa työkunnossa noin 27-28 kg. Se on ollut ikänsä terve, käynyt lääkärissä vain rokotuksilla, kuten sen 9-vuotias emäkin. Lyyli on riistaviettinen ja työintoinen koiruus, se rakastaa kaikkea tekemistä ihmisen kanssa. Se osaa kuitenkin myös rauhoittua hyvin paikassa kuin paikassa, silloin kun mitään ei tapahdu.
Lyylin kahta veljeä käytetään käytännön metsästyksessä. Lyyliä käytetään vesilinnustuksessa, kanalinnustuksessa, fasaanijahdeissa ja jäljestävänä koirana haavakko- ja kolaririistalla.
Lyyli on kaikkien pohjoismaiden jälkivalio, Norjan valioon oikeuttavan tuloksen se sai viime kesänä, se on vaan vielä hakematta. Nuoresta iästään huolimatta Lyyli on ollut edustamassa Suomea noutajien pohjoismaisessa joukkuemejä-kokeessa jo kahtena vuotena, ja ensi kesänä sillä on myös paikka joukkueessa. Mejän piirimestaruuden se voitti ollessaan 2-vuotias ja pääsi SM-kokeeseen, ollen siellä neljäs.
Viime kesänä Lyylin 1-vuotiaista pennuista kolme starttasi mejässä ja kaikki saivat 2 x AVO-luokan 1-tuloksen, ja siirtyivät  voittajaluokkaan.
Yksi pennuista on suorittanut taipumuskokeen hyväksytysti ja toimii hyvin myös käytännön metsällä.Lyyli on ollut jäljestämässä myös kolarissa loukkaantunutta villisikaa.
2016 MEJÄ-SM-kokeessa Lyyli kertoo ohjaajalle, että "hyvin me vedettiin", tuloksena 4. sija. Lyyli oli tuolloin vasta 2-vuotias.
Alla Lurpan omistajan kertomaa koirasta :)

Tintenfass L’ukkari eli Lurppa

s. 21.5.2016
·       kyynärnivel 0/0
·       lonkkanivel A/A
·       selkä: välimuotoinen lanne-ristinikama 0/0, VA0 (normaali), lukumäärä: 0, LTV0 (normaali)
·       silmätutkimus: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
isä: Chilihunter’s Mad Downburst (Cello)
emä: FI KVA Tintenfass L’abbis (Nasu)
Tulokset vuonna 2018:
·       1 X WT ALO 1 (pisteet 94/100)
·       2 x NOME B ALO 1
·       2 x NOME B AVO 2, 1 x NOME B AVO 3
·       PAKK 1 (eli hyväksytty BH- eli palveluskoirien käyttäytymiskoe)
·       Näyttelystä NUO-H
Tintenfass L’ukkari eli Lurppa on alkukesästä 2016 syntynyt metsästyslinjaisiin koiriin painotettu sekalinjainen labradoriuros. Sen päälajit harrastusrintamalla ovat noutajien rodunomaiset lajit sekä palveluskoirien erikoisjälki (FH).
Lurpan kanssa on alusta alkaen ollut tavattoman mukavaa harrastaa. Sillä on suuri halu tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa ja se tarjoaa aina oma-aloitteisesti ratkaisuja pulmatilanteen yllättäessä eikä väistä passiivisuuteen. Lurpalle kelpaa kaikki riista korpista nokikanaan, sillä on voimakas halu löytää riistaa ja kaunis riistankäsittely. Työskentelijänä se on äänetön. Sillä on kokemusta sekä hirvieläinten käytännön haavakkojäljityksistä, että noutavana ja ylösajavana koirana toimimisesta linnustuksessa.
Jälkilajien osalta pohjan rakentaminen aloitettiin heti pennun kotiutuessa. Lurpan emä FI KVA Tintenfass L’abbis (Nasu) on käyttövalioitunut palveluskoirien erikoisjäljeltä ja Lurpan vuotta vanhempi isovelipuoli Tintenfass L’okari (Lykos) osallistuu vuonna 2018 erikoisjäljen SM-kisoihin sijoittuen hienoin pistein neljänneksi ja on näyttelytulosta vaille käyttövalio lajista. Lurpan isän Cellon emä Stenbury Black Nashira (Valo) tekee käytännön haavakkojäljityksiä ja on erinomainen jäljestäjä. Geneettisesti Lurpalla on hyvä perimä jäljestykseen ja se työstää jälkeä hyvin intensiivisesti, pääosin maavainulla. Sen kanssa on kokeiltu menestyksellä kaikkia jäljestyksen muotoja ja toistaiseksi koulutus painotetaan erikoisjälkeen, jossa on tavoitteena kilpailla jatkossa.
Lurpan isä Chilihunter’s Mad Downburst (Cello) ja isänäiti Valo ovat jatkuvassa metsästyskäytössä sekä kilpailevat noutajien rodunomaisissa kokeissa. Molemmat ovat äänettömästi työskenteleviä koiria. Lurpan emällä Nasulla ei ole riistakokemusta ja emän äiti Punapakan Rokkimimmi (Humppa) läpäisi luontaisilla ominaisuuksillaan noutajien taipumuskokeen hieman alle kymmenvuotiaana, kun sille hoitopaikassa keksittiin näyttää riistaa ja vietiin sen jälkeen taipumuskokeeseen. Siten myös riistatyön osalta perimä on kunnossa, joka on näkynyt Lurpan hyvänä koulutettavuutena ja taipumuksissa rodunomaisiin tehtäviin. Lurppaa ei haittaa työskentely kylmässäkään vedessä ja se on vahva, innokas uimari.
Erinomainen alustavarmuus, avoin, aavistuksen pehmeä luonne ja hyvä keskittyminen jokaiseen sille annettuun tehtävään tekee Lurpasta mainion harrastus- ja työkoiran ja helpon ystävän arjessa. Kotioloissa se on rauhallinen ja huomaamaton. Se on erittäin kestävä, tyypiltään ennemmin maratoonari kuin sprintteri ja sen lempityyli liikkua on susimaisesti jolkottaen nopeasti pitkiäkin matkoja. Lurppa on kaikkiruokainen ja kooltaan jäntevästi lihaksikas ja kompakti. Sen paino on noin 28 kg ja säkäkorkeus 57 cm. Kiinnostus vastakkaista sukupuolta kohtaan on hillittyä eikä haittaa työskentelyä. Eläinlääkärissä on tähän mennessä käyty vain rokotuksilla sekä näyttämässä ampiaisen pistosjälkeä. PEVISA-tutkimuksissa Lurpalla todettiin A/A-lonkat, 0/0-kyynärät ja terveet silmät. Samalla tutkittiin selkä ja olkapäät, jotka olivat myös täysin priimaa.
Lurppa on innokas tekemään ihan mitä tahansa yhdessä ohjaajan kanssa sekä yrittää aina parhaansa. Ensimmäinen vuosi keskityttiin hallinnan ja yhteistyön rakentamiseen, jäljestyksen alkeisiin sekä tutustuttiin erilaisiin työskentely-ympäristöihin ja muutamaan otteeseen riistaan. Hyvällä pohjatyöllä ja Lurpan ominaisuuksien vuoksi sen kanssa on voinut edetä koulutuksessa paljon suunniteltua nopeammin ja sen vuoksi starttasimme vuonna 2018 myös AVO-luokassa NOME B-kokeissa, vaikka tarkoitus oli edetä vuosi/luokka. Lurppa läpäisi myös BH- eli palveluskoirien käyttäytymiskokeen ja sai kilpailuoikeuden palveluskoirakokeissa. Katsotaan mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan tämän mainion nuoren koiran kanssa!